Статті

Що пишуть в світі про ALEX²?

Microscope

Оцінка нового мультиплексного аналізу для діагностики алергії

Buzzulini Francesca 1, Da Re Mirella 1, Scala Enrico 3, Martelli Paola 1, Conte Mariaelisabetta 1, Brusca Ignazio 2, Villalta Danilo 1

1 Allergy and Immunology Unit, Santa Maria degli Angeli Hospital, Pordenone, Italy
2 Laboratory Medicine Unity of Buccheri, la Ferla Hospital, Palermo, Italy
3 IDI–IRCCS Istituto Dermopatico dell’Immacolata, Rome, Italy

За останні роки в алергології відбулись, без перебільшення, революційні зрушення, вони стосуються насамперед нових методів діагностики, а саме молекулярної алергодіагностики, яка стрімко увійшла в повсякденну практику лікаря-алерголога, змінюючи парадигму розуміння причини розвитку тої чи тої алергічної патологіі і надаючи більш таргетні дані щодо лікувальних та елімінаційних заходів. Водночас відбувається певна еволюція самих методів молекулярної алергодіагностики, щороку відкривають нові молекули алергенів, які з часом з’являються в оновлюваних системах діагностики.
Багатокомпонентний тест-аналізатор нового покоління ALEX (Allergy Explorer) з’явився на ринку відносно нещодавно, але вже встиг здобути прихильність як практикуючих лікарів, так і науковців світового рівня. Велика кількість досліджень ALEX була зроблена в Україні і на загал вже представлені перші результати щодо ефективності, специфічності та чутливості методу. Як будь-який новий метод у медицині, ALEX-тест активно вивчається, й доказова база щодо нього тільки накопичується, але має велике значення, щоб дослідження були якісними, виконані авторитетними вченими й опубліковані в авторитетних наукових виданнях.
Пропонуємо до вашої уваги переклад одного з таких досліджень, яке вийшло у 2019 р. в рамках журналу Clinica Chimica Acta видавничої компанії Elsevier.

Оригинал